Alexanderplatz Alexanderplatz

Transport:
Alexanderplatz
Alexanderplatz (U2)

Alexanderplatz eller bare ”Alex” er et travlt knudepunkt i Berlin. 3 undergrundslinier, S-bahn og Strassenbahn. En halv million mennesker bruger dagligt ”Alex” som omstigningssted. Det er mere end 10 gange så mange som Danmarks travleste station: Nørreport.
Berlins skyline rager ikke højt i vejret - med undtagelse af TV tårnet, der stadig er Tysklands højeste bygning skyder 368 meter i vejret og kan ses fra hele byen. Du kan besøge kuplen og restauranten øverst i tårnet og få et imponerende 360 graders udsyn over hele den tyske hovedstad.
Tårnet blev taget i brug den 3. oktober 1969 og tårnet står i dag som et af symbolerne for det samlede Berlin.


Brandenburger Tor Brandenburger Tor

Transport:
Brandenburger Tor (U5)

Brandenburger Tor har i 200 år været et vartegn for Berlin og for Tyskland. Indtil 1989 et symbol for Tysklands deling – og siden et nationalt symbol og måske Europæisk symbol for enhed.
Det var foran Brandenburger Tor, at den amerikanske præsident Ronald Reagan i 1987 råbte til den russiske præsident, at han skulle rive muren ned. Brandenburger Tor blev bygget af Carl Gotthard Langhans i 1789-91 efter græsk forbillede. Porten var den royale entre til Berlin.

Vognen og fredsgudinden øverst er støbt i kobber og er 5 meter høj. Fredsgudinden i vognen fik efter sejren over Napoleon et jernkors af Friedrich Schinkel. Vognen har fire heste foran - det hedder en quadriga. Quadrigaen blev stjålet af Napoleon i 1807, da han havde vundet slaget ved Jena og Auerstedt – men den vendte allerede i 1814 hjem igen i triumf, da Napoleon havde tabt krigen. Det var general Blüchers tropper der havde den med. De fandt den i Paris, hvor den aldrig rigtig var blevet pakket ud.


Museumsøen Museumsøen

Transport:
Friedrichstraße (U6)
Friedrichstraße eller Hackescher Markt

Museumsøen er et af verdens største museumskomplekser i nogle fantastiske bygninger. Hele molevitten er fredet af Unesco. Tysk guldalder kunst, græske vaser, templer fra Babylon og egyptiske mumier. Her er noget at se på de fem museer.

Altes Museum (1830) - Oldgræsk samling
Neues Museum (1859) - Ægyptisk kunst
Alte Nationalgalerie (1876) - 19. tallets kunst
Bodemuseum (1904) - Skulpturer og mønter
Pergamonmuseum (1930) - Grækenland og orienten


Olympiastadion Olympia Stadion

Transport:
Olympia-Stadion (U2)

Olympiastadion er et sportstadium i den vestlige del af Berlin. Olympia Stadion blev bygget af det nazistiske Tyskland til sommerolympiaden 1936. Stadion har plads til 75.000 tilskuere og er til daglig hjemsted for fodboldklubben Hertha Berlin.
Stadion blev tegnet af arktikten Werner March. Det er omgivet af den kæmpestore olympiske plads. Stadion kom næsten uskadt igennem 2. verdenskrig og blev indtil 1994 brugt som den engelske besættelseshærs hovedkvarter.
Dimensionerne er overvældende. Der er anvendt 70.000 kubikmeter beton og 20.000 kubikmeter betonelementer. Taget over stadion dækker i alt 37.000 kvadratmeter og vejer 3.500 tons. Ved renoveringen i 2003 blev samtlige sandsten taget ud af facaden og renset.
Da nazisterne kom til magten i 1933 besluttede de at bruge de olympiske lege til propaganda og Hitler beordrede bygningen af et Reichssportsplatz med et nyt stadion. Da sportspladsen stod færdig i 1936 dækkede den 1.32 kvadrat kilometer med stadion, et amfiteater og 150 bygninger til svømning, hockey etc. Stadion havde 110.000 pladser til publikum. Desuden er der Maifeld, der er en græsplæne på 112.000 kvadratmeter til gymnatik opvisninger. På Maifeld er der plads til 250.000 tilskuere. På skovteateret Waldbühne er der plads til 22.000.
Stadion blev officielt indviet af Adolf Hitler den 1. august 1936 og den olympiske flamme blev tændt af atleten Fritz Schilgen. Der blev solgt i alt 4 millioner billetter til olympiaden, der også var den første olympiade, der blev udsendt på fjernsyn på 25 gigantskærme rundt om i Berlin. Der var radiotransmissioner på ialt 28 sprog. Desværre blev hele det fantastiske skue også misbrugt som reklame for nazisterne og til at dække over de uhyrlige overgreb, som diktaturet allerede var i fuld gang med.


Reichstag Reichstag

Transport:
Hauptbahnhof
Bundestag (U5)

Reichstag bygningen stod færdig i 1900 og var parlament for det unge, forenede rige. Efter Tysklands nederlag i første verdenskrig blev den Tyske Republik udråbt fra balkonen i 1918. I 1933 blev Reichstag sat i brand – angiveligt af fjender til det ny Nazi regime, som brugte branden som et bekvemmelig undskyldning til at stramme grebet. Under 2. verdenskrig blev bygningen skadet af allierede bomber og var en af de sidste bygninger, som Sovjetunionens tropper erobrede i 1945. Krigen efterlod bygningen som en ruin.
Efter 1945 tabte bygningen sit formål som nationalt parlament og ruinen blev først genopbygget nødtørftigt i 1964. Indtil 1990 blev bygning kun brugt til en permanent udstilling om Tysklands historie – og nogle få gange en session for Bundestag – det vesttyske parlament.
Ved genforeningen besluttede Bundestag at flytte det tyske Parlament fra Bonn til Berlin. Arkitekten Norman Foster blev hidkaldt til at give bygningen et ordentligt løft. Bygningen blev fuldstændig genopbygget indefra og fik en imponerende glaskuppel på taget. Kuplen er åben for besøgende, og man kan få et kik ud over Berlin og ned i parlamentssalen.


Schloss Charlottenburg Charlottenburg

Transport:
Richard-Wagner-Platz (U7)
– men slottet ligger i gåafstand fra lejligheden.

Slottet Charlottenburg er det største palads i Berlin. Slottet er idag et majestætisk museum med samlinger af franske malere, stilfulde sale og saloner. Slap af i barokhaven, hvor der også ligger et par fine små museer.
Slottet hed oprindeligt Lietzenburg og blev bygget som sommerhus af Sophie Charlotte, der var gift med Kong Friedrich l af Prøjsen. Da Sophie Charlotte døde i 1705 omdøbte Friedrich slottet til Charlottenburg i hendes minde.
I slottet var der et rum udelukkende rav, der var skåret og dekoreret af en dansk ravmester. Ravrummet eller bernsteinzimmer beskrevet som verdens 8. vidunder. Friedrichs efterfølger, Kong Friedrich Wilhelm l. forærede rummet til den russiske Tsar Peter den Store i 1716 som en gave. Ikke umiddelbart let at tage med sig. Men det gjorde han, og idag kan rummet ses i Skt. Petersburg i Rusland.
Under 2. verdenskrig blev slottet slemt medtaget og efter restauration har slottet fungeret som museum.